Lora Štrbac

Datum objave: 10. 11. 2023.

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak, čest je čimbenik rizika za razvoj ozbiljnih srčanih bolesti, uključujući moždani udar i zatajenje srca.

Istraživanja su pokazala da čak i umjereno smanjenje krvnog tlaka može značajno smanjiti rizik od razvoja ovih bolesti. Na primjer, smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za samo 2 mmHg može rezultirati smanjenjem rizika od moždanog udara za čak 10%.

Češnjak (Allium sativum) je prepoznat po snažnim protuupalnim, antioksidativnim i vazodilatacijskim svojstvima zahvaljujući prisutnosti alicina, alliina i S-alil-L-cisteina. Stoga, ne iznenađuje da se već desetljećima koristi kao učinkovita metoda za regulaciju visokog krvnog tlaka.

Međutim, konzumacija svježeg češnjaka može rezultirati neugodnim mirisom i zadahom, što predstavlja problem za mnoge. Rješenje dolazi u obliku crnog češnjaka, koji se dobiva fermentacijom svježeg češnjaka i ne uzrokuje neugodan zadah. Tijekom procesa fermentacije ne koriste se aditivi, konzervansi ni umjetni dodaci, dok je sadržaj prirodnih antioksidansa u njemu čak deset puta veći usporedbi sa svježim češnjakom.

Nedavna studija istraživala je učinke ekstrakta crnog češnjaka na krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom koje su već uzimale lijekove za kontrolu tlaka. Tijekom randomiziranog, trostruko slijepog, placebom kontroliranog ispitivanja, 77 sudionika podijeljeno je u dvije skupine. Jedna skupina uzimala je dnevno 250 mg ekstrakta crnog češnjaka (što odgovara 0,25 mg SAC), dok je druga skupina uzimala placebo. Tijekom istraživanja, krvni tlak sudionika je redovito praćen.

Rezultati su pokazali da je konzumacija ekstrakta crnog češnjaka smanjila sistolički krvni tlak za 1,8 mmHg i dijastolički krvni tlak za 1,5 mmHg, u usporedbi s placebom. Također su primijećene povećane razine dušikovog oksida u krvi, povećan antioksidativni kapacitet i smanjene razine mokraćne kiseline kod tih sudionika.

Stoga, istraživači zaključuju da unos ekstrakta crnog češnjaka u obliku dodatka prehrani značajno smanjuje krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, posebno kod onih koji su već na terapiji lijekovima. Ovo istraživanje potencijalno otvara vrata za korištenje ovakvih prirodnih dodataka u kombinaciji s konvencionalnim terapijama za kontrolu krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčano-žilnih bolesti, bez nuspojava i komplikacija.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari