Lora Štrbac

Datum objave: 05. 01. 2024.

Tijekom proteklog desetljeća, značajna pažnja posvećena je cikli zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje srca i krvnih žila, posebno u vezi s nitratima. Nedavne studije znatno su poboljšale razumijevanje važnosti nitrata u biološkim procesima, uključujući regulaciju protoka krvi, krvnog tlaka, staničnu signalizaciju, homeostazu glukoze te reakcije tkiva na niske razine kisika (hipoksija).

Nitrati su skupina spojeva iz hrane za koje se općenito smatra da poboljšavaju sportsku izvedbu, a postoje izvješća o sportskim timovima diljem svijeta koji su prihvatili ciklu kao sastavni dio svojih prehrambenih strategija.

Nedavna studija istražila je potencijalne kognitivne prednosti konzumacije cikle. U dvostruko slijepom, randomiziranom, placebom kontroliranom kliničkom istraživanju sudjelovalo je 44 zdravih muškaraca i žena prosječne dobi od 32,7 godina. Sudionici su nasumično podijeljeni u dvije skupine, pri čemu je jedna primala 4 tablete za žvakanje na bazi cikle koje su sadržavale 3 g ekstrakta cikle, dok je druga skupina primala 4 placebo tablete. Nakon toga slijedilo je četverodnevno razdoblje čišćenja, a testovi kognitivnih sposobnosti primijenjeni su 90 minuta nakon uzimanja dodataka cikle, odnosno placeba.

Rezultati su pokazali da je konzumacija četiri tablete za žvakanje na bazi cikle povezana s 21%-tnim poboljšanjem trenutnog kapaciteta pamćenja i 12%-tnim poboljšanjem kapaciteta odgođenog pamćenja u usporedbi s placebom. Nadalje, zabilježeno je poboljšanje funkcije frontalnog režnja od 3% i 11%-tno poboljšanje kognitivne fleksibilnosti nakon uzimanja cikle za žvakanje.

Istraživači objašnjavaju ove rezultate mogućim mehanizmom povećanja protoka krvi u mozgu, što rezultira boljom opskrbom hranjivim tvarima nakon uzimanja dodataka cikle i pozitivno utječe na kognitivnu funkciju.

Stoga, istraživači zaključuju da unos cikle u obliku dodatka prehrani može poboljšati pamćenje i mentalnu fleksibilnost kod zdravih muškaraca i žena.

Izvor: European Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: cikla, kognitivne funkcije, pamćenje,

Komentari