Sokovi pripremljeni usitnjavanjem voća posjeduju veći antioksidacijski kapacitet i udio fenolnih spojeva u odnosu na sokove pripremljene postupkom cijeđenja, zaključak je novijeg korejskog istraživanja.
U istraživanju su korišteni plodovi četiri voćke: jabuke, kruške, kakija i mandarine. Frakcije voćki su ekstrahirane pomoću blendera ili sokovnika nakon čega je mjeren sastav fitokemikalija. Antioksidacijski kapacitet je mjeren putem željezo-reducirajuće antioksidativne snage (FRAP) i 2,2 difenil-1-pikrilhidrazila (DPPH).
Rezultati su pokazali da je kod sokova pripremljenim usitnjavanjem voća bio veći antioksidacijski kapacitet i udio fenolnih komponenti u odnosu na sokove pripremljene cijeđenjem. Međutim, kod sokova jabuke, kruške i mandarine pripremljenih postupkom cijeđenja bio je veći udio askorbinske kiseline u odnosu na sokove pripremljene postupkom usitnjavanja.
Sumarno, sokovi s najvećim udjelom askorbinske kiseline (239 mg/serviranju), ukupnih polifenola (862,3 mg galne kiseline/serviranju) i flavonoida (295,1 mg kvercetina/serviranju) bili su sokovi kakija i mandarine pripremljeni usitnjavanjem te cijeđeni sok jabuke.
Izvor: Preventive Nutrition and Food Science