Lora Štrbac

Datum objave: 26. 10. 2023.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i funkcionalna dispepsija (FD) često donose nelagodne i ponekad iscrpljujuće simptome, utječući na kvalitetu života mnogih. U potrazi za alternativnim pristupima liječenju, istraživači su se usredotočili na borovnice, koje se izdvajaju zbog brojnih povoljnih učinaka na naše zdravlje.

Borovnice se ističu kao jedan od najistražvanijih izvora polifenola, prirodnih fitokemikalija koje se nalaze u mnogim biljkama. Posebno su prepoznate kao izvor antioksidansa u prehrani, zbog čega imaju sposobnost smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i poboljšanja kognitivnih funkcija.

Iako su poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, istraživanja o potencijalnim koristima borovnica za osobe koje se bore s funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima (FGID) su ograničena. FGID obuhvaćaju stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i funkcionalne dispepsije (FD) te su karakterizirana promjenama u mikrobiomu crijeva, povećanom propusnošću crijeva i aktivacijom imunosnog sustava, pri čemu se svi ti procesi podložni utjecaju prehrane.

S obzirom na to, postoji znatan potencijal da borovnice, bogate polifenolima, mogu pomoći osobama koje pate od poremećaja gastrointestinalne funkcije. To je potaknulo istraživače da provedu randomizirano kontrolirano istraživanje kako bi bolje razumjeli utjecaj konzumacije borovnica na simptome FGID-a.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 43 osobe u dobi od 18 do 60 godina, koji su patile od FGID-a. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, pri čemu je jednoj skupini davano 30 grama liofiliziranih borovnica (što odgovara 180 grama svježih borovnica), dok je druga skupina dobivala placebo tijekom 6 tjedana. Rezultati istraživanja obuhvatili su mjerenje pomoću gastrointestinalnih kliničkih skala ocjenjivanja (GSRS) i prikupljanje podataka o olakšanju trbušnih simptoma od strane sudionika. Dodatno su provođene procjene kvalitete života, praćenje stolice prema Bristol ljestvici i testiranje intolerancije na fruktozu kako bi se bolje razumjela uloga crijevnog mikrobioma.

Rezultati su pokazali da je unos borovnica doveo do značajnog olakšanja simptoma u usporedbi s placebom, pri čemu je 53% ispitanika koji su konzumirali borovnice prijavilo poboljšanje u odnosu na 30% u placebo skupini. Također je primijećeno poboljšanje kvalitete života i svakodnevno funkcioniranje nakon konzumacije borovnica.

Autori istraživanja ističu da polifenoli i šećerne komponente borovnice mogu utjecati na ključne mehanizme u razvoju FGID-a. Ovi sastojci borovnice mogu regulirati upalne procese, osjetljivost živčanog sustava, propusnost crijeva te sastav i metabolizam crijevnog mikrobioma, što bi moglo objasniti njihov povoljan učinak na simptome FGID-a.

Zbog svega navedenog, istraživači zaključuju da konzumacija borovnica značajno olakšava simptome poremećaja gastrointestinalne funkcije, te poboljšava kvalitetu života i svakodnevno funkcioniranje.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: borovnice, IBS, polifenoli, probavni sustav,

Komentari