Ela Lučić

Datum objave: 27. 08. 2021.

Proteini životinjskog porijekla, poput sirutke, često se navode kao visokokvalitetni zbog povoljne stope apsorpcije i opsežnog profila aminokiselina te visoke razine aminokiselina razgranatog lanca.

Rezultati studija pokazali su kako proteini sirutke i kazein reguliraju apetit povećavajući sitost i smanjujući naknadni unos energije. Ti su čimbenici doveli do sve veće upotrebe proteina sirutke u prehrambenim proizvodima kao što su pića i funkcionalni prehrambeni proizvodi. Istodobno, globalna zabrinutost za održivost rezultirala je sve učestalijim usvajanjem vegetarijanske i veganske prehrane među potrošačima. Međutim, kod uspoređivanja razine apetita i glikemijskog odgovora između proteina životinjskog i biljnog porijekla znanstvenici su se do danas fokusirali samo na izolate proteina soje i graška u usporedbi sa sirutkom.

Nova je studija osmišljena kako bi se istražili akutni učinci dvaju visokokvalitetnih izolata proteina biljnog porijekla (iz krumpira i riže), na glikemijski indeks, hormone uključene u probavu te subjektivnu ocjenu okusa i apetita, u usporedbi s visokokvalitetnim izolatom proteina sirutke.

Znanstvenici su prikupili uzorke krvi 9 muškaraca, u dobi od 21 do 47 godina, nakon što su konzumirali napitke od proteina krumpira, riže i sirutke. Za subjektivnu ocjenu okusa i sitosti korištene su vizualne analogne skale.

Rezultati nisu pokazali značajnu razliku u prosječnoj subjektivnoj ocjeni apetita između različitih vrsta proteinskih napitaka.

Međutim, za proteinske napitke biljnog porijekla zabilježen je niži inzulinemijski odgovor i poboljšano održavanje razine glukoze u krvi u usporedbi s napitkom od proteina sirutke.

Znanstvenici su primijetili kako su biljni proteinski napitci doveli do manjeg porasta razine inzulina u krvi u usporedbi sa sirutkom, dok su proteini krumpira spriječili bilo kakav porast razine inzulina u krvi. To može objasniti bolju kontrolu razine glukoze u krvi nakon konzumacije proteina biljnog porijekla.

Zanimljivo je kako je oslobađanje hormona GLP-1, ključnog hormona za regulaciju apetita, bilo veće nakon konzumacije napitka od proteina sirutke. Međutim, to nije dovelo do povećanog osjećaja sitosti jer nisu uočene razlike u percepciji apetita kod ispitanika, navode stručnjaci.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: biljni proteini, inzulin, krumpir, riža,

Komentari