Vitaminoteka

Datum objave: 22. 10. 2014.

Prema rezultatima novog danskog istraživanja, već je i unos od pet ili više jedinica alkohola svaki tjedan povezan sa slabijom kvalitetom sjemena kod mladih muškaraca.

U istraživanju su analizirani podaci 1 221 muškarca dobi 18-28 godina prikupljeni na pregledima u sklopu procjenjivanja zdravstvenog stanja za služenje obveznog vojnog roka. Ispitanici su trebali detaljno izvijestiti medicinsko osoblje o svojim navikama konzumacije alkohola, a uzeti su im i uzorci sjemena iz kojih je ispitana brojnost i izgled spermatozoida.

Neumjerena konzumacija alkohola u posljednjih tjedan ili mjesec dana nije se pokazala povezanom sa slabijom kvalitetom sjemena ukoliko takav unos nije bio uobičajen.

Međutim, među ispitanicima koji su redovito ispijali alkoholna pića, primijećeni su slabiji rezultati testa kvalitete sjemena.

Već je redoviti unos od pet ili više jedinica alkohola tjedno bio povezan s nižim brojem ukupnih te povećanim brojem abnormalnih spermatozoida.

Najočiglednije negativne promjene u kvaliteti sjemena primijećene su kod ispitanika koji su svaki tjedan unosili 25 ili više jedinica alkohola. Zanimljivo, apstinencija od alkohola se također pokazala povezanom sa slabijom kvalitetom sjemena.

Uzevši u obzir rezultate, autori studije su zaključili kako bi pretjerana konzumacija alkohola mogla predstavljati uzrok primijećenog smanjenja plodnosti muškaraca u mnogim razvijenim zemljama.

Izvor: BMJ Open

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, muškarci, plodnost,

Komentari