Magdalena Klepo

Datum objave: 24. 09. 2024.

Kognitivni procesi uključuju širok spektar moždanih funkcija ključnih za stjecanje, obradu, pohranjivanje i korištenje informacija iz okoline. S godinama dolazi do prirodnog opadanja kognitivnih sposobnosti, poznatog kao „kognitivni pad“.

Iako su neki oblici kognitivnog pada, poput sporije obrade informacija ili smanjene pažnje, sastavni dio procesa starenja, blagi kognitivni poremećaji i demencija ne događaju se kod svih osoba. Stoga se posljednjih godina provode brojna istraživanja s ciljem pronalaska učinkovitih intervencija za očuvanje i poboljšanje kognitivnih funkcija.

U tom kontekstu proučavaju se različiti pristupi, uključujući farmakološke i prehrambene intervencije. Primjerice, tjelesna aktivnost, socijalna interakcija i intelektualno stimulativne aktivnosti pokazuju pozitivan učinak na kogniciju. Uz to, prehrambene intervencije, poput mediteranske prehrane ili dodatnog unosa omega-3 masnih kiselina, sve se više istražuju zbog njihovog potencijalnog učinka na usporavanje kognitivnog pada. Fukoksantin, karotenoid dobiven iz smeđih morskih algi, također se pokazao obećavajućim, zahvaljujući svojim antioksidativnim  i protuupalnim svojstvima. Studije pokazuju da fukoksantin, pored usporavanja kognitivnog pada, može pružiti brojne zdravstvene koristi, uključujući očuvanje zdravlja kostiju, kontrolu tjelesne mase i poboljšanje kvalitete života. U skladu s tim, istraživački tim sa Sveučilišta Texas proveo je randomiziranu, dvostruko slijepu, placebom kontroliranu studiju kako bi procijenio učinke fukoksantina dobivenog iz ekstrakta mikroalge Phaeodactylum tricornutum na kognitivne funkcije i opće zdravlje starijih osoba koje pokazuju početne znakove kognitivnog opadanja.

Studija je uključila 43 sudionika, muškaraca i žena, prosječne dobi 64,3 ± 6,0 godina, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Intervencijska skupina primala je 1100 mg/dan ekstrakta Phaeodactylum tricornutum koji sadrži 8,8 mg fukoksantina, dok je kontrolna skupina primala placebo tijekom 12 tjedana. Svim sudionicima prikupljeni su uzorci krvi natašte, dok su kognitivne procjene obavljene na početku te nakon 4. i 12. tjedna intervencije.

Dodatak fukoksantina u intervencijskoj skupini značajno je utjecao na poboljšanje epizodnog pamćenja, pažnje, točnosti i izvršnih funkcija, u usporedbi s kontrolnom skupinom (p < 0,05). Također, uočeno je da dodatak fukoksantina ima povoljne učinke na osjetljivost na inzulin, što pruža dodatne metaboličke prednosti za stariju populaciju.

Zaključno, dodatni unos fukoksantina predstavlja učinkovitu prehrambenu strategiju za ublažavanje kognitivnog opadanja kod starijih osoba te pridonosi rastućem broju dokaza da prehrambene intervencije mogu utjecati na kognitivnu funkciju. Iako su dosadašnji rezultati obećavajući, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila dugoročna učinkovitost fukoksantina.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari