Datum objave: 29. 10. 2014.

Kolorektalni karcinom pogađa velik broj ljudi diljem svijeta – predstavlja drugi najčešći karcinom koji pogađa muškarce te treći po učestalosti kod žena.

U novom istraživanju čiju su rezultati objavljeni u časopisu BMC Medicine, analizirani su podaci 347 237 muškaraca i žena koji su sudjelovali u velikom europskom istraživanju povezanosti prehrane i karcinoma.

Posebno osmišljenim „indeksom zdravog životnog stila“, procijenjen je životni stil ispitanika ovisno o pet odabranih čimbenika – zdravoj tjelesnoj masi, niskoj razini abdominalnog masnog tkiva, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, nepušenju i umjerenom unosu alkohola te zdravoj prehrani koja je podrazumijevala prehranu bogatu voćem, povrćem, ribom, jogurtom i orašastim plodovima u kojoj je ograničen unos crvenog mesa. Za svaki od spomenutih čimbenika ispitanici bi dobili po jedan bod te je tako procijenjen i bodovan njihov način života.

Rezultati su pokazali da što je veći broj bodova ispitanik sakupio, to je imao niži rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma. U usporedbi s onima koji nisu držali do poželjnog ponašanja ili su usvojili tek jednu zdravu naviku, ispitanici koji su imali dvije ili više poželjnih navika, pokazali su 13-37 % niži rizik od kolorektalnog karcinoma.

Nešto veći zaštitni učinak zdravog životnog stila primijećen je kod muškaraca.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari