Datum objave: 09. 04. 2010.

Da kakao, odnosno pića bogata kakaovim komponentama, može biti poželjan čak i u pretilih pojedinaca, kaže nova australska studija. Provedena na 20-ak pojedinaca dobi 55 godina, prosječnog BMI 31.6, rezultirala je smanjenjem krvnog tlaka za 14% (srednja vrijednost), a dijastoločke komponente za čak 68%.

Rezultati se odnose na pojedince koji su kakao piće (koje je sadržavalo 701mg flavanola) uzeli 2 sata prije intenzivnog aerobnog treninga.

Flavanoli su moćni antioksidansi koji su se - osim kao jake protuupalne i antikarcinogene komponente- pokazali i kao moćni vazodilatatori i antihipertenzivi. Svojom sposobnošću da opuštaju krvne žile i snizuju tlak pozicionirali su se i na važno mjesto na ljestvici čuvara kardiovaskularnog sustava, pogotovo u visokorizičnih pojedinaca poput onih s prekomjernom tjelesnom masom.

Izvor: British Journal of Nutrition, March 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari