Datum objave: 13. 09. 2010.

Zamjena originalnih masnoća u mafinima kakaovim vlaknima mogla bi pomoći proizvođačima da pojačaju zdravi „profil“ svojih pekarskih proizovda, tvrdi nova španjolska studija.

Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća, nije dovelo do značajnijih promjena u njihovom izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu. Dapače – kakao mafini su – za razliku od klasičnih masnih mafina – bili mekši, hrskavije strukture i reduciranih znakova odstajalosti tokom vremena.

Tek u mafinima gdje je čak 75% masnoća zamijenjeno kakovim vlaknima došlo je do promjene u veličini, međutim taj smanjeni volumen moguće je nadoknaditi drugim proizvodnim tehnikama i „trikovima“ u pripremi.

Ideja zamjene klasičnih sastojaka u pekarskim proizvodima zdravijim alternativama nije nova: već se neko vrijeme brašno zamjenjuje vlaknima i otpornim škrobom, a ova novost s mafinima također je naišla na pozitivnu reakciju u prehrambenoj industriji.

Izvor: Food Science and Technology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari