Datum objave: 04. 02. 2010.

Nova španjolska studija provedena na životinjskom modelu na Sveučilištu Complutense u Madridu otkrila je da kakaova vlakna imaju snažan antihipertenzivni učinak. Tijekom 17 tjedana koliko je trajala studija, uslijed svakodnevne primjene 0.75 grama topivih kakaovih vlakana vrijednosti sistoličkog tlaka pale su za 10-15 mmHg.

Taj ekstrakt bogat antioksidansima i polifenolima pokazao se odličnim u smanjivanju razine angiotenzina II, točnije pokazao je svojstva ACE-inhibitora. ACE-inhibitori (lijekovi za snižavanje krvnog tlaka) sprečavaju pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II koji je moćan vazokonstriktor - sužava krvne žile uzrokujući tako porast tlaka.

Ekstrakt bogat vlaknima pokazao se odlčičnim i za smanjivanje tjelesne tmase, što je dodatno doprinijelo kontroli tlaka. Polifenolna komponenta smanjila je i krvnu razinu markera oksidativnog stresa.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: visok krvni tlak,

Komentari