Datum objave: 12. 03. 2007.

Japanski istraživači izvještavaju da svakodnavno ispijanje kakao napitka može rezultirati porastom razine HDL“dobrog“ kolesterola.

U studiji je sudjelovalo 25 zdravih dobrovoljaca sa normalnom ili blago povišenom razinom kolesterola. Nitko od sudionika studije nije uzimao lijekove, antioksidanse ili druge dodatke prehrani, nitko nije imao prekomjernu tjelesnu masu i nitko nije konzumirao prekomjerne količine alkohola.

Sudionici studije podijeljeni su u dvije skupine, jedna skupina je tijekom 12 tjedana pila zaslađeni kakao, a druga skupina zaslađeni napitak koji nije sadržavao kakao.

Nakon 12 tjedana, sudionicima su uzeti uzorci krvi i urina, a analizom je utvrđeno da je osobama koje su pile kakao razina HDL kolesterola porasla za 24%, a osobama koje nisu pile kakao za 5%.

Labaratorijski testovi također su pokazali da je konzumacija kakaa rezultirala i većom otpornošću na oksidaciju LDL.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, March 2007; vol 85: pp 709-717.

Pošalji prijatelju na email

Komentari