Ela Lučić

Datum objave: 31. 12. 2020.

Prema rezultatima britansko-američke studije, čini se da flavanoli kakaa mogu blagotvorno djelovati na kognitivnu izvedbu i oporavak poboljšanjem protoka krvi u mozak.

Znanstvenici su u nedavno provedenu studiju uključili 18 odraslih nepušača, bez poznatih bolesti mozga, srca, krvnih žila ili dišnog sustava, koji su testirani prije početka studije. U prvom dijelu studije ispitanici su konzumirali kakao bogat flavanolom, dok su u drugom dijelu konzumirali prerađeni kakao s vrlo niskim udjelom flavanola. Ispitanici, kao ni znanstvenici, nisu znali koja se vrsta kakaa konzumirala u svakom od ispitivanja.

Otprilike dva sata nakon konzumacije kakaa, ispitanici su udahnuli zrak s 5%-tnim udjelom ugljikovog dioksida kako bi se utvrdio stupanj reakcije moždane vaskulature. Organizam obično reagira pojačanim protokom krvi u mozak, objašnjavaju autori studije. Time do mozga dolazi veća količina kisika, a također se mozgu omogućuje eliminacija viška ugljičnog dioksida. Daljnji testovi uključivali su složene zadatke u kojima su ispitanici trebali upravljati proturječnim ili konkurentskim zahtjevima.

Znanstvenici su otkrili kako je u ispitanika nakon konzumacije kakaa s visokim udjelom flavanola zabilježena izraženija i brža oksigenacija mozga nego na početku studije ili nakon konzumiranja kakaa s niskim udjelom flavanola.

Razine maksimalne oksigenacije bile su više od 3 puta veće u slučaju konzumacije kakaa s visokim udjelom flavanola nego kada su ispitanici konzumirali kakao s niskim udjelom flavanola, a odgovor na oksigenaciju bio je oko jedne minute brži.

Rezultati su otkrili kako su ispitanici koji su konzumirali flavanole kakaa riješili kompleksne kognitivne testove 11% brže nego što su to činili na početku studije ili nakon konzumacije kakaa sa smanjenim udjelom flavanola. Međutim, znanstvenici nisu pronašli mjerljivu razliku u učinku pri rješavanju lakših zadataka. To bi moglo značiti da su flavanoli korisni samo tijekom kompleksnijih kognitivnih zadataka. Rezultati su također otkrili kako u 4 od 18 ispitanika nije uočena značajna razlika u odgovoru na oksigenaciju mozga nakon konzumacije flavanola, niti se njihov učinak na testovima poboljšao.

Znanstvenici zaključuju kako dobiveni rezultati mogu ukazivati na mogućnost primjene nutritivnih strategija koje uključuju konzumaciju flavanola kakaa za poboljšanje oksigenacije krvi i kognitivnih izvedbi u zdrave populacije, ali i kao pomoć pri oporavku i liječenju ozljeda i bolesti mozga.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: flavonoli, kakao, kognitivne funkcije,

Komentari