Lora Štrbac

Datum objave: 18. 10. 2023.

Kakao, više od samo ukusnog zadovoljstva, krije u sebi niz blagodati za zdravlje.

Iza svakog uživanja u čokoladi ili napitku od kakaa kriju se potencijalni pozitivni učinci na tijelo i raspoloženje, a nedavno istraživanje potvrdilo je da konzumacija ovih proizvoda može donijeti brojne dobrobiti. Česte promjene raspoloženja, potištenost i slični izazovi - znate li da kakao može pomoći u suočavanju s ovim problemima?

Kakao nije samo izuzetno ukusan, već posjeduje i izvanredne nutritivne karakteristike. Zahvaljujući prisutnim flavonoidima, kakao ima snažno antioksidativno djelovanje, smanjuje krvni tlak, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, potiče mentalno zdravlje te se može smatrati vrijednom komponentom zdrave prehrane. Također, dokazana je neizravna povezanost između konzumacije kakaa i povećanja razine serotonina, hormona sreće, čineći kakao prirodnim antidepresivom.

Nedavno istraživanje analiziralo je učinke ekstrakta kakaovca bogatog flavonolima na umor i emocionalno stanje zdravih žena. Ova dvostruka, randomizirana, slijepa studija kontrolirana placebom uključila je 60 japanskih žena u dobi 40 do 60 godina, a trajala je od ožujka do kolovoza 2021. godine. Sudionice su nasumično podijeljene u dvije skupine: jedna je konzumirala kakao (n =30), dok je druga dobila placebo (n=30). Tijekom osam tjedana, upućeno im je da svakodnevno konzumiraju 200 ml napitaka, odnosno kakaa ili placeba, pri čemu se okus i izgled napitaka nisu razlikovali. Sadržaj kakao-flavanola u placebo napitku bio je manji od 0 mg/200 mL, dok je u napitku od kakaa iznosio 240 mg/200 mL.

Sudionice su podvrgnute testiranju prije početka ispitivanja te nakon 4 i 8 tjedana, a njihov umor, emocionalno stanje i aktivnost autonomnog živčanog sustava procijenjeni su putem upitnika i različitih fizičkih mjerenja, uključujući sastav tijela, krvni tlak i biomarkere oksidativnog stresa u serumu. Indeksi negativnog emocionalnog stanja uključivali su depresiju, umor, napetost i ljutnju, dok su indeksi pozitivnog emocionalnog stanja uključivali živahnost.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje indeksa negativnih emocija (p < 0,05) i povećanje pozitivnih emocionalnih indeksa (p < 0,05) nakon osam tjedana konzumacije napitka bogatog flavanolima kakva.

Iako nije zabilježena značajna razlika u aktivnosti autonomnog živčanog sustava između skupina, skupina koja je uzimala kakao pokazala je trend nižih vrijednosti u usporedbi s placebom.

Važno je napomenuti da su sudionice dobro podnosile flavanol kakaovca, budući da nije bilo značajnih razlika u nuspojavama između skupine koja je uzimala kakao i skupine koja je uzimala placebo. Bez obzira je li riječ o kakau bogatom flavanolima, tamnoj čokoladi ili isključivo flavanolima kakaa (a ne čokoladi), prošla i trenutna istraživanja ukazuju na to da konzumacija ovih proizvoda doprinosi poboljšanoj regulaciji otkucaja srca.

Stoga, istraživači su zaključili da konzumacija napitka bogatog flavanolima kakaa može značajno poboljšati raspoloženje i podržati pozitivan duh kod žena srednje dobi, ukazujući da bi flavanoli kakaa mogli biti korisni u prehrani za poboljšanje kvalitete života.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolje raspoloženje, kakao, raspoloženje,

Komentari