Vitaminoteka

Datum objave: 18. 04. 2022.

Prvi zapisi o upotrebi kakaa sežu još do civilizacije Maya, a Europljanima je ovaj dragocjeni prah postao dostupan u 16. stoljeću, zahvaljujući španjolskim osvajačima. Kakao prah dobivamo kada iz sirovog zrna kakaa uklonimo masnoću, odnosno kakao maslac.

Kakao prah najpoznatiji je zbog svoje nezamjenjive uloge u proizvodnji svima omiljene čokolade. Međutim, znanost je do sada otkrila broje važne spojeve u kakau koji imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Flavanoli kakaa i utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Već otprije je poznato kako flavanoli, biljni spojevi iz skupine polifenola koje u velikoj količini nalazimo u  kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila. Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U spomenutom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21 000 ispitanika koji su svaki dan nasumično dobivali 500 mg flavanola iz kakaa, multivitamin, oba dodatka prehrani ili niti jedan spomenuti dodatak prehrani. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima te zdravlje karotidnih i koronarnih arterija.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani smanjilo rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27%.

Nadalje, kada su autori u obzir uzeli redovitost uzimanja kapsula, uočili su još pozitivnije rezultate – rizik od ukupnih kardiovaskularnih događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 39%. Iako je uzimanje multivitamina povećalo nekoliko nutritivnih biomarkera, nije imalo značajan utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je bilo u slučaju uzimanja flavanola iz kakaa.

Kakao je vrijedna namirnica koju je vrlo jednostavno uklopiti u svakodnevnu prehranu, a njegovo pozitivno djelovanje na kardiovaskularno, kao i cjelokupno zdravlje, potvrdile su brojne studije. Stoga, ako želite iskoristiti sve blagodati ovog sastojka, sljedeći puta kada posegnete za kockicom čokolade, birajte onu koja sadrži barem 70% kakaa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kakao, kardiovaskularno zdravlje,

Komentari