Datum objave: 19. 12. 2014.

Međunarodni tim stručnjaka u novom istraživanju je iznio čvrste dokaze da čovječanstvo konzumira mlijeko posljednjih 5 000 godina. Do navedenog saznanja došli su analizom zubnih kamenaca s raznih iskopanih ostataka iz Europe i Zapadne Azije koji datiraju od brončanog doba sve do novijih datuma.

Analizom proteina zarobljenih u zubnom kamencu utvrđeno je da su drevne kulture konzumirale mlijeko goveda, ovci i koza. Ovo otkriće je u suglasnosti s prijašnjim dokazima moguće konzumacije mlijeka koji su se temeljili na otkrivenim mliječnim mastima na ostacima posuđa ranih poljoprivrednih zajednica.

Autori su napomenuli kako će ovi rezultati pomoći u razumijevanju veze između promjena u ljudskoj prehrani i evolucijskih prilagodbi. Mlijeko i mliječni proizvodi novija su hrana čija konzumacija očito počinje tek od metalnog doba, a velik dio populacije nije sposoban probaviti laktozu (mliječni šećer) te često razvija simptome netolerancije laktoze.

Otkriće proteina mlijeka u zubnom kamencu pomoći će znanstvenicima u proučavanju promjena u ljudskoj prehrani te usporedbi genetskih obilježja i prehrambenog ponašanja kultura koje su živjele prije više tisuća godina.

Izvor: Nature's Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari