Josip Rešetar

Datum objave: 20. 06. 2018.

Konzumacija ribljeg ulja bogatog dugolančanim omega-3 masnim kiselinama i ulja podlanka bogatog srednjelančanim omega-3 masnim kiselinama može rezultirati boljim statusom lipoproteina, zaključak je studije objavljene u časopisu Molecular Nutrition& Food Research.

U dvanaestotjedno finsko istraživanje bilo je uključeno 79 ispitanika starosti 40 do 72 godine s dijagnosticiranim poremećajem u metabolizmu glukoze. Ispitanici su nasumično raspoređeni u četiri sljedeće skupine: ulje podlanka, masna riba, nemasna riba i kontrolna skupina. Ispitanicima iz skupina masna i nemasna riba bilo je kazano da konzumiraju ribu, ovisno o udjelu masti, četiri puta tjedno. S druge strane, ispitanici skupine ulje podlanka konzumirali su svakodnevno 30 mililitara ulja podlanka, dok je ispitanicima iz kontrolne skupine ograničena konzumacija ribe na jedanput tjedno te je zabranjena konzumacija svih ulja bogatih alfa-linolenskom masnom kiselinom.

Rezultati su pokazali da je kod skupine masna riba zabilježeno povećanje veličine i sastava dobrog kolesterola (HDL-a), dok je kod skupine ulje podlanka zabilježeno smanjenje brojnosti prekursora za štetni kolesterol (LDL).

Zaključno, znanstvenici vjeruju da konzumacija namirnica bogatih dugo- i srednjelančanim masnim kiselinama može smanjiti ukupni rizik od bolesti srca i krvožilja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari