Datum objave: 14. 02. 2010.

Nalazi prikupljeni od 485044 ispitanika u dobi od 35 do 70 godina pokazuju kako pridržavanje mediteranskog načina prehrane može rizik obolijevanja od raka želuca smanjiti za 33%.

Podaci iz 10 europskih zemalja pokazuju i kako je zaštitni učinak mediteranske prehrane rastao proporcionalno s povećanjem bodovne skale koju su istraživači osmislili kako bi ilustrirali učestalost konzumacije hrane poput voća, povrća, ribe, proizvoda od integralnog zrna i maslinovog ulja.

Ranija istraživanja su već pokazala kako ovakva prehrana može smanjiti rizik za dijabetes, bolesti srca, moždani udar i demenciju.

Već je poznato kako izglede za obolijevanje od raka želuca mogu povećati pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, infekcija bakterijom Helicobacter pylori, te česti unos slane i dimljene hrane.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mediteranska prehrana,

Komentari