Josip Rešetar

Datum objave: 14. 11. 2017.

Prekomjeran unos natrija koji se uobičajno unosi putem kuhinjske soli može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i latentnog autoimunog dijabetesa odraslih osoba (LADA), zaključak je istraživanja predstavljenog na  kongresu Europske udruge za istraživanje dijabetesa.

U novijim istraživanjima već je pokazano da povećan unos natrija putem soli može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici vjeruju da do istog dolazi zbog sposobnosti natrija da utječe na mehanizme inzulinske rezistencije,  pogoršava stanje hipertenzije te pospješuje porast na tjelesnoj masi. Međutim, još nije postojalo istraživanje koje je promatralo kako unos soli utječe na rizik od latentnog autoimunog dijabetesa odraslih osoba (LADA), koji ima sporiji napredak bolesti i kod kojih nije uvijek nužna terapija inzulinom.

U istraživanju su korišteni podaci švedske epidemiološke studije koja je uključivala 355 osoba s LADA, 1136 osoba s dijabetesom tipa 2 i 1379 zdravih osoba. Svi ispitanici su tijekom studije vodili dnevnike prehrane pomoću kojih se određivao prosječan unos natrija, ostalih nutrijenata te ukupni kalorijski unos. U istraživanju su uvršteni i ostali parametri koji su uključivali:  genetsku predispoziciju za razvoj bolesti, dob, spol, indeks tjelesne mase, tjelesnu aktivnost, unos alkohola i pušenje.

Rezultati su pokazali da je svaki dodatni gram natrija (proporcionalno 2,5 grama soli) povezan s 43% većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i s 73% većim rizikom za razvoj LADA.

Dodatno, kod osoba s većom genetskom predispozicijom za razvoj dijabetesa koje su imale visok unos soli uočen je četiri puta veći rizik za razvoj LADA u odnosu na osobe s istom genetskom etiologijom koje su imale nizak unos soli.

Zaključno, istraživanje je potvrdilo zaključke prošlih istraživanja i po prvi puta dovelo u vezu unos natrija s latentnim autoimunim dijabetesom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, sol,

Komentari