Datum objave: 07. 05. 2014.

Brojne studije potvrđuju povezanost dojenja s poboljšanim radom imunološkog sustava, inteligencijom te sniženim rizikom od pretilosti u djece. Dobro je poznato kako povoljni učinci dojenja sežu i u odraslu dob. S druge strane, izostanak dojenja i niža porođajna masa povezuju se s lošijim zdravstvenim statusom mališana.

Studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences potvrdila je važnost dojenja bebe. Naime, 10 500 odraslih ispitanika sudjelovalo je u studiji pri čemu su analizirani podaci o njihovoj masi pri rođenju, parametri koji ukazuju na upalne procese u organizmu (CRP), te trajanje dojenja u djetinjstvu. Istraživanje je potvrdilo kako su djeca s nižom porođajnom masom te koja nisu dojena ujedno imala i višu razinu CRP-a.

Povišene razine ovog parametra ukazuju na upalu u organizmu povezanu s bolestima poput dijabetesa tipa 2 te s kardiovaskularnim ili malignim oboljenjima. Stoga su autori studije naglasili kako dojenje ima brojne prednosti osobito jer već od najmanjih nogu može pridonijeti zdravlju djeteta u kasnijoj budućnosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari