Datum objave: 21. 11. 2012.

Ostaci antibiotika u mesu mogu uništiti „dobre“ bakterije koje se dodaju prilikom proizvodnji salama dok su one „loše“ bakterije otporne.

Bakterije mliječno - kiselog vrenja dodaju se u određene proizvode od mesa kako bi fermentacijom stvarale mliječnu kiselinu, a time nepovoljne uvjete za rast i razvoj patogenih bakterija. No, ukoliko u mesu zaostanu antibiotici korišteni prilikom uzgoja, oni će ubiti bakterije mliječno – kiselog vrenja i na taj način omogućiti patogenima poput salmonele i E. coli da rastu.

Novo istraživanje znanstvenika iz Kopenhagena otkrilo je kako i niska razina zaostalih antibiotika, dozvoljena zakonom u SAD-u i Europskoj uniji može naštetiti „dobrim“ bakterijama.

Antibiotici iz mesa su vjerojatno razlog zašto ponekad unatoč dobroj proizvodnoj praksi može doći do trovanja hranom uzrokovanog konzumacijom fermentiranih kobasica.

Izvor: mBio ®

Pošalji prijatelju na email

Komentari