Datum objave: 12. 02. 2015.

Nova studija objavljena u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism, pokazala je da doručkovanje zobene kaše može povećati osjećaj sitosti, što rezultira manjim kalorijskim unosim pri sljedećem obroku.

Studija je bila provedena na 36 osoba s normalnom i prekomjernom tjelesnom masom koje su bile podijeljene u tri skupine. Jedna skupina je trebala doručkovati zobenu kašu, druga zaslađene kukuruzne pahuljice, a treća skupina je umjesto doručka trebala unijeti 1,5 šalicu vode. Oba doručka – i zobena kaša i kukuruzne pahuljice, sadržavala su 350 kcal te su imala sličan udio ugljikohidrata i masti.

Međutim, bez obzira na istu energetsku vrijednost dvaju doručaka, primijećeno je da je konzumacija zobene kaše rezultirala većim osjećajem sitosti nego zaslađenih kukuruznih pahuljica. Rezultati su pokazali i da su ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice, nakon tri sata od doručka – prije posluživanja ručka, imali jednak osjećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu.

Nadalje, zapaženo je da su ispitanici koji su doručkovali zobenu kašu, tijekom ručka unijeli 31 % manje kalorija od ostalih ispitanika. Učinak konzumacije zobene kaše bio je najizraženiji kod ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom, koji su pokazali čak 50 % manji energetski unos tijekom ručka. Ovaj učinak zobene kaše pripisuje se njenom visokom sadržaju prehrambenih vlakana.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak,

Komentari