Maja Biličić

Datum objave: 09. 03. 2018.

Nedavno istraživanje pokazalo je da tzv. crash dijete mogu izazvati prolazno pogoršanje funkcije srca. Osobe sa srčanim bolestima morale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije no što odluče započeti takvu „brzu“ dijetu.

U istraživanju je sudjelovao 21 ispitanik prosječne dobi 52 godine i prosječnog indeksa tjelesne mase 37 kg/m2. Šestorica ispitanika bili su muškarci.

Ispitanici su se niskokaloričnom prehranom (600 do 800 kcal dnevno) hranili 8 tjedana, a znanstvenici su uz pomoć magnetske rezonancije zatim ispitali utjecaj te prehrane na funkciju srca i distribuciju masti u abdomenu, jetri i srcu.

Nakon jednog tjedna niskokalorične prehrane sveukupna tjelesna masnoća smanjila se za 6%, visceralna za 11%, a masnoća jetre za 42%. Također su se popravile razine inzulina, kolesterola, triglicerida i glukoze te krvni tlak.

Masnoća oko srca povećala se za 44%, što je dovelo do smanjenja njegove funkcije i sposobnosti pumpanja krvi.

Međutim, nakon završetka dijete masnoća oko srca smanjila se mnogo više no što je bila prije njenog početka, a znatno se popravila i njegova funkcija. Popravila se i razina kolesterola te se smanjila sveukupna tjelesna masnoća.

Znanstvenici su zaključili da iznenadno smanjenje unesenih kalorija utječe na rastapanje masti u cijelome tijelu, koja zatim završava u krvotoku te se nakuplja oko srčanog mišića, što u konačnici može dovesti do smanjenje funkcije. No nakon dužeg provođenja niskokalorične dijete tijelo se privikava, a srčana funkcija popravlja.

Izvor: European Society of Cardiology (ESC)

Pošalji prijatelju na email

Komentari