Maja Biličić

Datum objave: 24. 12. 2018.

Znanstvenici su otkrili nove spojeve kojima će objasniti zašto je prehrana bogata cjelovitim žitaricama zdravija, nedavno je objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U svom istraživanju znanstvenici su se usredotočili na utjecaj prehrane bogate cjelovitim žitaricama na metabolite u tijelu. Učinak su proučavali najprije na miševima koje su hranili cjelovitim žitaricama, a zatim i na ljudima koji su proizvode s cjelovitim žitaricama konzumirali 12 tjedana.

Analizom podataka utvrdilo se da prehrana bogata cjelovitim žitaricama povećava razine spojeva s betainom i kod miševa i kod ljudi. Štoviše, znanstvenici su uspjeli uočiti i korelaciju između poboljšanog metabolizma glukoze i spomenutog povećanja razine spojeva s betainom u tijelu.

Jedan od spojeva s betainom (5-AVAB) osobito se nagomilao u metabolički aktivnom tkivu kao što je srce, što je potaknulo znanstvenike na daljnja testiranja na staničnim modelima.

Otkriveno je da spoj smanjuje korištenje masnih kiselina kao izvora energije u stanicama srčanog mišića sprječavajući funkciju proteina stanične membrane. Ovaj je učinak sličan onome kojeg izazivaju lijekovi za kardiovaskularne bolesti.

Otkriće novih spojeva usko vezanih uz cjelovite žitarice poboljšava znanje znanstvenika o njihovim dobrobitima za naše zdravlje. Međutim, naglašavaju da je ovo istraživanje zasad usredotočeno samo na staničnu razinu te da su potrebna daljnja istraživanja na životinjama i ljudima kako bi se utvrdio točan utjecaj spojeva s betainom na funkciju tijela.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, žitarice,

Komentari