Još jedan minus za crveno meso?

Datum objave: 01. 01. 2005.

U stanicama tkiva ovce, svinja i junadi je otkriven jedan ugljikohidrat kojeg stanice ljudskog organizma ne sintetiziraju.. Ovaj ugljikohidrat kojeg proizvode neke životinje, ali ne i ljudi, je sialična kiselina. U većim koncentracijama je prisutan u crvenom mesu, ima ga i u mlijeku, a u niskim koncentracijama je prisutan u mesu peradi i u ribi. Nakon konzumiranja, u ljudskom tijelu se stvaraju antitijela. Mediji navode da ovaj imunološki odgovor može uzrokovati bolesti srca i karcinom.
Ipak, autori znanstvenog članka objavljenog u Proceedings of the National Academies of Science USA smatraju da je sialična kiselina potpuno bezopasna, kao argumente navodeći dug period od više tisuća godina koliko ljudi jedu meso, pa se vjerojatno razvila tolerancija na ovaj ugljikohidrat, a također sialična kiselina nije jedini ugljikohidrat kojeg ljudi konzumiraju, a da se ne sintetizira u našem organizmu.
Izvor: Proceedings of the National Academies of Science USA

Pošalji prijatelju na email

Komentari