Josip Rešetar

Datum objave: 19. 04. 2018.

Viši unos jogurta povezan je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje imaju povišen krvni tlak, zaključak je nove američke studije.

U istraživanju su korišteni podaci dviju kohortnih istraživanja koja su uključila 55000 žena starosti 30 do 55 godina i 18000 muškaraca starosti 40 do 75 godina. Ispitanici su unutar istraživanja popunjavali upitnik o učestalosti konzumacije određenih namirnica, među kojima je bio i jogurt. Dodatno su bilježeni svi krvožilni događaji, poput srčanog i moždanog udara.

Pokazalo se da je viši unos jogurta bio povezan s 30 % nižim rizikom od srčanog udara kod ispitanica i 19 % nižim rizikom kod ispitanika.

Kod obe skupine zabilježeno je smanjenje rizika od moždanog udara i koronarnih srčanih bolesti za 20% ukoliko su ispitanici imali najmanje dva serviranja jogurta tjedno.

Rezultati ukazuju da konzumacija jogurta kroz duži vremenski period može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti osobito ukoliko je dio uravnotežene, nutritivno bogate i raznolike prehrane.

Izvor: American Journal of Hypertension

Pošalji prijatelju na email

Komentari