Vitaminoteka

Datum objave: 27. 01. 2017.

Nedavno provedenim istraživanjem otkriveno je da joga može smanjiti krvni tlak kod osoba s prehipertenzijom.

Znanstvenici su zaključili da osobe s blago povišenim krvnim tlakom imaju veći rizik od razvijanja hipertenzije ako ne promijene način i stil života, a prehipertenzija i hipertenzija mogu dovesti do srčanog i moždanog udara te zastoja srca.

Istraživanje provedeno na 60 osoba s prehipertenzijom proučavalo je utjecaj hatha joge na njihov krvni tlak. Pacijenti su randomizirano podijeljeni u dvije grupe od 30 osoba. U prvoj, kontrolnoj grupi pacijenti su promijenili samo stil života (poboljšali su prehranu, prestali pušiti i počeli se baviti tjelovježbom), a u drugoj je uz takvu promijenu uvedena i joga. Znanstvenici su tri mjeseca pratili kretanje krvnog tlaka pacijenata obje grupe.

Krvni tlak pacijenata kontrolne grupe nije ukazao na značajne promjene, dok je u drugoj primijećena znatna promjena. Pacijentima iz grupe koja se bavila jogom dijastolički krvni tlak se tijekom dana i noći smanjio za 4,5 mmHg, a arterijski se, pak, tijekom dana smanjio za 4,9 mmHg. Smanjenje krvnog tlaka bilo je blago, no i to može povoljno utjecati na rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Nije u potpunosti jasno kako joga smanjuje krvni tlak, no ona zasigurno povoljno utječe na djelotvornost baroreceptora, neurohormonalnu ravnotežu i simpatički živčani sustav.

Preporučuje se bavljenje jogom barem sat vremena dnevno kako bi se spriječio razvoj hipertenzije i poboljšalo sveukupno zdravlje.

Izvor: 68th Annual Conference of the Cardiological Society of India (CSI)

Pošalji prijatelju na email

Komentari