Vitaminoteka

Datum objave: 15. 07. 2009.

Nedavna longitudinalna studija skupine znanstvenika u Seattleu dovela je u direktnu vezu sastav prehrane i jetrena oboljenja.

Pokazalo se kako prehrana bogata proteinima i mastima češće dovodi do nastanka „masne jetre“, stanja koje je preteča ozbiljnijih jetrenih bolesti poput ciroze pa čak i karcinoma.

Poznati rizični čimbenici za „masnu jetru“ su pretilost, inzulinska neosjetljivost i šećerna bolest, a ona su pak povezana s pogrešnom prehranom i nebalansiranim energetskim unosom. Tim čimbenicima svakako treba pridružiti i prekomjernu konzumaciju alkohola, visoku životnu dob, muški spol i ne-bjelačku rasu.

Kada se sve zbroji, a u skladu s rezultatima studije, jasno je što treba oduzeti iz prehrane: kolesterol! S obzirom da se prehrana bogata kolesterolom pokazala najrizičnijom za nastanak ciroze i jetrenog karcinoma, lijekovi koji blokiraju njegovu crijevnu apsorpciju imaju potencijalno preventivno djelovanje na zdravlje jetre.

Daljnja istraživanja slijede.

Izvor: Hepatology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč,

Komentari