Nedavna longitudinalna studija skupine znanstvenika u Seattleu dovela je u direktnu vezu sastav prehrane i jetrena oboljenja.
Pokazalo se kako prehrana bogata proteinima i mastima češće dovodi do nastanka „masne jetre“, stanja koje je preteča ozbiljnijih jetrenih bolesti poput ciroze pa čak i karcinoma.
Poznati rizični čimbenici za „masnu jetru“ su pretilost, inzulinska neosjetljivost i šećerna bolest, a ona su pak povezana s pogrešnom prehranom i nebalansiranim energetskim unosom. Tim čimbenicima svakako treba pridružiti i prekomjernu konzumaciju alkohola, visoku životnu dob, muški spol i ne-bjelačku rasu.
Kada se sve zbroji, a u skladu s rezultatima studije, jasno je što treba oduzeti iz prehrane: kolesterol! S obzirom da se prehrana bogata kolesterolom pokazala najrizičnijom za nastanak ciroze i jetrenog karcinoma, lijekovi koji blokiraju njegovu crijevnu apsorpciju imaju potencijalno preventivno djelovanje na zdravlje jetre.
Daljnja istraživanja slijede.
Izvor: Hepatology