Josip Rešetar

Datum objave: 03. 12. 2018.

Jogurt se smatra zdravom i poželjnom namirnicom koja doprinosi uravnoteženoj prehrani, međutim stručnjaci ističu da, u nekim slučajevima, može predstavljati prikriveni izvor dodanog šećera.

U aktualnoj studiji znanstvenici su odlučili analizirati koliko su proizvodi s jogurtom u skladu s američkim i britanskim preporukama – nizak udio masti i dodanog šećera. Proizvodi su svrstani u 8 kategorija: proizvodi za djecu, alternative mliječnim proizvodima (primjerice proizvodi soje), deserti, pića, aromatizirani proizvodi, voćni proizvodi, prirodni/grčki proizvodi i organski proizvodi.

Kako bi proizvod zadovoljio kriterij "s niskim udjelom masti i dodanog šećera" treba sadržavati manje od 3 grama masti na 100 grama proizvoda i manje od 5 grama ukupnih šećera na 100 grama proizvoda.

Samo 9% proizvoda na tržištu zadovoljilo je kriterij niskog udjela dodanog šećera, a da stvar bude gora gotovo niti jedan od njih nije bio iz kategorije proizvoda za djecu.

Štoviše, u kategoriji organskih proizvoda zabilježena je najveća količina dodanog šećera što može dodatno pogoršati statistiku pretilosti budući da su ljudi skloni kupnji organskih proizvoda koje generalno smatraju zdravijima.

Znanstvenici naglašavaju da nije moguće izvući uzročno-posljedične zaključke budući da se radi o studiji opažajnog karaktera, međutim svakako pozivaju potrošače da detaljnije čitaju deklaracije proizvoda i ne svrstavaju sve proizvode s jogurtom u isti koš.

Izvor: BMJ
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: deklaracija, jogurt, šećer,

Komentari