Datum objave: 07. 04. 2014.

Metabolički sindrom, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i mentalne poteškoće samo su neka od opisanih stanja koja se najčešće povezuju s pretilošću. Studija objavljena u časopisu Diabetes Care ističe kako ne mora svaki organizam jednako reagirati na pretilost.

Studija je temeljena na petogodišnjoj analizi kliničkih ispitivanja gdje je praćena dob, sastav tijela, i način na koji životne navike poput prehrane i tjelesne aktivnosti te klinički pokazatelji (visoki krvni tlak, inzulinska rezistencija, razina šećera u krvi) uječu na rizik od pretilosti u djece. Nadalje, postavljeno je pitanje da li pretila djeca mogu biti „metabolički zdrava“?

Jedna od analiziranih studija pokazala je kako se trećina od 181-og pretilog djeteta, u dobi od 8 do 17 godina, može smatrati „metabolički zdravim“. To što je dijete pretilo ne mora nužno značiti da će razviti inzulinsku rezistenciju, visoku razinu kolesterola ili druge bolesti asocirane uz to stanje, tvrde stručnjaci.

Autori studije naglasili su kako uzimajući u obzir isključivo indeks tjelesne mase ne možemo procijeniti cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca. Međutim, istaknuli su kako većina rezultata studija pokazuje kako su metabolički zdravija djeca u prosjeku mlađa, niža te imaju manje kilograma u odnosu na djecu s ustanovljenim metaboličkim poremećajima. Također, provode manje vremena gledajući televizor, igrajući se na kompjuteru ili igraćim konzolama te u prosjeku unose manje kalorija dnevno.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari