Jesu li nitrati u hrani nužno loši?

Datum objave: 11. 11. 2004.

Na temelju vjerovanja da su nitrati prisutni u hrani nepovoljni za zdravlje ljudi, postavljeni su mnogobrojni propisi kojima je cilj smanjiti količinu nitrata u hrani i vodi za piće..

Sve do nedavno nitrati su smatrani vrlo nepoželjnom komponentom hrane s karcinogenim ili čak teratogenim učinkom, tj. da uzrokuju porođajne malformacije. Međutim, epidemiološke studije to nisu potvrdile.

Utvrđeno je da tvari koje nastaju metabolizmom nitrata imaju antimikrobno djelovanje, npr. ubijaju gastrointestinalne patogene ( Yersinia i Salmonella ). Poznato je da dušikov oksid (NO) ima vazodilatacijsko djelovanje te da utječe na stvaranje krvnih ugrušaka. Dakle, nitrati prisutni u hrani ne moraju biti "nužno zlo".

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari