Datum objave: 10. 08. 2016.

U novoj zanimljivoj analizi američki stručnjaci su ispitali jesu li nedostaci vitamina D, riboflavina, koenzima Q10 i folata česti kod osoba koje pate od migrena. Inače, navedene tvari u prethodnim su istraživanjima povezane s migrenama, međutim, rezultati su kontradiktorni.

Navedena analiza bila je provedena uz pomoć podataka iz baze o pacijentima s migrenama kojima su na početku liječenja određene razine spomenutih, za metabolizam važnih tvari – vitamina D, vitamina B-skupine: riboflavina i folata, te koenzima Q10, tvari slične vitaminima koja se nalazi u svim stanicama organizma i koja je važna za proizvodnju energije te rast i funkciju stanica.

Rezultati su pokazali da su pacijenti s kroničnim migrenama, u usporedbi s onima s epizodnim migrenama, često imali nedostatak koenzima Q10 i riboflavina. Nadalje, djevojčice, djevojke i mlade žene s migrenama češće su imale nedostatak koenzima Q10, a dječaci, mladići i muškarci nedostatak vitamina D.

Trenutno nije jasno mogu li pacijentima s migrenama koji imaju nedostatak navedenih vitamina i vitaminima sličnih tvari, pomoći dodaci prehrani. Ispitanici uključeni u ovu analizu uglavnom nisu bili „liječeni“ isključivo dodacima prehrani, pa su autori napomenuli kako bi korist samih dodataka prehrani trebalo ispitati u novim, posebno osmišljenim studijama.

Izvor: 58th Annual Scientific Meeting of the American Headache Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glavobolja, vitamini,

Komentari