Petra Bračić

Datum objave: 24. 07. 2024.

Postoji značajna varijabilnost u sastavu i nutritivnim profilima biljnih alternativa mesu (engl. plant-based meat alternative, PBMA).

PBMA su visoko prerađeni biljni prehrambeni proizvodi koji obično zamjenjuju meso u prehrani. U Kanadi, rastuća potražnja za PBMA podudara se s preporukama javnog zdravstva za smanjenje konzumacije visoko prerađene hrane, što potiče potrebu za istraživanjem dugoročnih zdravstvenih implikacija PBMA.

Istraživači poručuju kako je tržište biljnih alternativa mesu doživjelo značajan rast posljednjih godina te kako sve više Kanađana uživa u biljnim burgerima pri čemu je iznenađujuće malo poznato kako ove mesne alternative mogu utjecati na zdravlje, posebno na rizik od kardiovaskularnih bolesti što ih je potaknulo na pregled dostupne literature te kreiranje smjernica za buduća istraživanja. 

Pregledana su istraživanja o PBMA objavljena od 1970. do 2023. godine, koja uključuju njihov sastav, nutritivni profil i utjecaj na čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti, poput razine kolesterola i krvnog tlaka. Analiza dostupnih istraživanja ukazala je na sljedeće: 

  • postoji značajna varijabilnost u sastavu i nutritivnim profilima PBMA,
  • u prosjeku, PBMA imaju bolji nutritivni profil za zdravlje srce od mesa, iako visok sadržaj natrija u nekim proizvodima može biti zabrinjavajući,
  • PBMA su u nekoliko randomiziranih kontroliranih ispitivanja pokazale poboljšanje nekih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući razine kolesterola,
  • PBMA nisu pokazale povišenje krvnog tlaka, unatoč visokom sadržaju natrija u nekim proizvodima. 

Ipak, trenutno nedostaju istraživanja koja procjenjuju kako ove alternative mogu dugoročno utjecati na rizik od razvoja srčanog udara ili moždanog udara te je malo istraživanja o zdravstvenoj vrijednosti nekih uobičajenih sastojaka PBMA, poput seitana. Nadalje, nedostatak istraživanja o kardiovaskularnim ishodima do 2023. godine je začudujući, s obzirom na to da postoje randomizirana kontrolirana ispitivanja koja procjenjuju čimbenike rizika još od 1990. godine.

Jedan od autora poručuje kako je, za one koji žele smanjiti unos mesa, posebno crvenog mesa, zamjena PBMA vjerojatno zdravi izbor za srce.

Za one koji već ograničavaju unos mesa, PBMA se mogu uključiti u prehranu kao izvrstan izvor proteina, međutim, korisno je odabrati opcije s nižim sadržajem zasićenih masti i natrija ako se PBMA redovito konzumiraju.

Osobe s rizikom od kardiovaskularnih bolesti trebale bi ograničiti unos mesa, pa su biljne zamjene za meso i zamjene za jaja jer je njihov učinak na smanjenje stvarnog kardiovaskularnog rizika nesumnjivo je mnogo veći od njihovog učinka na čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti.

Zaključno, istraživači ukazuju na potrebu za novim istraživanjima s obzirom na sve veću potrošnju PBMA i nedovoljno znanje potrošača o tome kako ovi proizvodi utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Canadian Journal of Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari