Josip Rešetar

Datum objave: 06. 03. 2018.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Nutrition promatralo je kako ulje podlanka (divljeg lana) utječe na profil lipida i LDL kolesterol kod osoba s narušenim metabolizmom glukoze.

Ulje podlanka bogato je omega-3 masnim kiselinama, osobito alfa-linolenskom za koju je otprije poznato da može smanjiti rizik od različitih bolesti srca i krvožilja. U aktualnoj studiji znanstvenici su promatrali kako konzumacija ulja podlanka, masne ribe i mršave ribe utječe na profil lipida i manje upale kod osoba s narušenim metabolizmom glukoze.

Dvanaestotjedno istraživanje je uključilo 79 ispitanika starosti 40 do 72 godine, koji su bili nasumično raspoređeni u četiri grupe. Ispitanici unutar prve grupe svakodnevno su uzimali 30 mL ulja podlanka. Ispitanici unutar druge grupe konzumirali su masnu ribu barem četiri puta tjedno, dok su ispitanici unutar treće grupe konzumirali mršavu ribu također najmanje četiri puta tjedno. Četvrta grupa predstavljala je kontrolnu skupinu, gdje je bila dopuštena konzumacija ribe jedanput tjedno, ali su ulja s visokim sadržajem alfa-linolenske kiseline bila zabranjena.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su unosili ulje podlanka došlo do poboljšanja profila lipida i LDL kolesterola u odnosu na druge skupine. Značajnije razlike unutar skupina nisu uočene po pitanju metabolizma glukoze i nastanka manjih upala.

Zaključno, ulje podlanka može utjecati na smanjenje rizika od srčanih i krvožilnih bolesti kod osoba s narušenim metabolizmom glukoze na način da poboljšava profil lipida i LDL kolesterola.

Pošalji prijatelju na email

Komentari