Maja Biličić

Datum objave: 09. 07. 2018.

Istraživanja su potvrdila da koža igra mnogo važniju ulogu u razvoju karcinoma izazvanog spojevima iz dima roštilja od samog udisanja dima. Utvrđeno je da odjeća ne može u potpunosti zaštititi od izlaganja.

Znanstvenici su u svrhu istraživanja volontere rasporedili u grupe koje su u različitim mjerama izložene hrani i dimu vanjskog roštilja.

Analizirajući urin ispitanika, znanstvenici su otkrili da se policiklički aromatski ugljikovodici, karcinogeni spojevi zaslužni za DNK mutacije i respiratorne bolesti, najviše akumuliraju kroz prehranu. Nakon prehrane, najviše je za to zaslužna koža, a tek onda udisanje spojeva.

Pretpostavljaju da ulja iz dimova proizvedenih pripremom jela na roštilju potiču upijanje policikličkih aromatskih ugljikovodika.

Odjeća može tek kratkotrajno zaštititi od izlaganja štetnim spojevima, no kada se i u nju upiju spojevi, može potaknuti njihovo daljnje upijanje. Stoga znanstvenici savjetuju da se odjeća opere odmah nakon odlaska s područja na kojem se pripremala hrana na roštilju.

Izvor: Environmental Science & Technology

Pošalji prijatelju na email

Komentari