Datum objave: 28. 02. 2017.

Osobe koje redovito piju kavu imaju veće izglede za duljim životom. Razlog tome su protuupalna svojstva kofeina koja organizam čuvaju od upalnih stanja koja utječu na razvoj bolesti tipičnih za stariju dob.

Iako upalna svojstva imunosnog sustava funkcioniraju kao obrambeni mehanizam organizma, dugoročno mogu aktivirati niz reakcija koje potiču razvoj mnogih bolesti (karcinom, Alzheimerova bolest, demencija, kardiovaskularne bolesti, osteoartritis, depresija).

Znanstvenici su stoga proučavali podatke dviju grupa – jedna je obuhvaćala zdrave sudionike dobi 20 do 30 godina, a druga zdrave sudionike od 60 godina nadalje. Svake godine analizirali su im uzorke krvi, provodili ankete te vrednovali povijest bolesti. Zatim su usporedili uzorke starije grupe s uzorcima mlađe kako bi uočili gene koji se aktiviraju u starosti.

Primijetili su dvije grupe gena koji stvaraju protein IL-1-β zaslužan za izazivanje upala. Starija grupa sudionika podijeljena je u dvije skupine – prva je ukazivala na snažno djelovanje jedne ili obje grupe gena, a u drugoj su bile slabo aktivne.

Devet od 12 osoba s visokom aktivnošću gena imala je veći rizik od sužavanja arterija, za razliku od skupine sudionika u kojoj su spomenuti geni bili slabije aktivni. Daljnje analize podataka osoba starijih od 85 godina iz prve skupine pokazale su i veći rizik od smrti u nadolazećim godinama. Analiza uzoraka njihove krvi pokazala je veću aktivnost slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.

Uočena je korelacija između konzumacije kofeina te duljine života i zdravlja. Kofein razbuđuje, poboljšava sportske rezultate, povoljno utječe na zdravlje srca te smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti. Međutim, nije provedeno istraživanje s kontrolnom grupom koja bi konzumirala beskofeinski napitak te kojom bi se uočio i potvrdio izravan utjecaj kofeina na upalne proteine.

Izvor: Nature

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kofein,

Komentari