Datum objave: 04. 09. 2015.

Pretrpani obavezama svi smo skloni pojesti obrok na brzinu, najčešće „s nogu“. No, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Health Psychology obrok u pokretu može dovesti do sakupljana suvišnih kilograma kod osoba koje su na dijeti.

U studiji je sudjelovalo 60 studentica koje su kategorizirane kao ispitanice na dijeti i one koje nisu bile na dijeti. Ispitanice su nasumično podijeljene u tri skupine: prva je trebala pojesti čokoladicu gledajući TV 5 minuta, druga je pojela čokoladicu „u hodu“, dok je treća skupina čokoladicu jela pričajući s prijateljicom.

Nakon što su pojele čokoladice ispitanicama su ponuđene zdjelice s čokoladom, štapićima mrkve, čipsom i grožđem te su morale ocijeniti koliko im se dopada ponuđena hrana te su smjele pojesti koliko su htjele.

Rezultati su pokazali da su ispitanice koje su bile na dijeti i pojele čokoladicu „s nogu“, u usporedbi s ostalim sudionicima ispitivanja, pojele znatno više grickalica (čak 5 puta više čokolade) kada im je hrana ponuđena bez ograničenja.

Autori studije vjeruju da hodanje odvlači pažnju zbog čega je teže osjetiti sitost. I gledanje televizije kao i razgovor također odvlače pažnju, ali u manjoj mjeri. Znanstvenici svakako preporučuju da se jelu posveti vrijeme i potrebna pažnja kako bi tijelo prepoznalo sitost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari