Maja Biličić

Datum objave: 28. 12. 2017.

Istraživanja su pokazala da je manja vjerojatnost da će ljudi provoditi zdravu prehranu ako je zdrava hrana poput povrća i mliječnih proizvoda skuplja od grickalica i slatkiša.

Znanstvenici su proveli presječno istraživanje na 2765 sudionika iz šest velikih američkih gradova.  Proučili su podatke o njihovoj prehrani te ih usporedili s cijenama u trgovinama u njihovu susjedstvu. Namirnice su razvrstali u dvije kategorije – zdravu kategoriju u koju spadaju mliječni proizvodi te voće i povrće, i nezdravu u koju spadaju sokovi, slatkiši i slane grickalice.

Rezultati su pokazali da se povećanje cijena zdrave hrane najviše očituje kod osoba srednjeg socioekonomskog statusa koje tada lakše posežu za cjenovno prihvatljivijom nezdravom hranom. Znanstvenici su takav rezultat očekivali kod osoba nižeg socioekonomskog statusa, no ispostavilo se da je cijena zdrave hrane njima preskupa i pri prihvatljivijim cijenama pa nove promjene u cijenama ne čine veliku razliku kod njihova odabira.

Mnogi konzumiraju prevelike količine slatkiša i slatkih pića, a tek nekolicina unosi preporučene količine voća i povrća, djelomično su tome razlog niske cijene nezdrave hrane u usporedbi s cijenama zdrave hrane.

Upravo je to razlog loše i nezdrave prehrane, što u konačnici dovodi do pretilosti.

Izvor: International Journal of Environmental Research and Public Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari