Jednostavni ugljikohidrati povećavaju rizik od raka dojke

Datum objave: 11. 08. 2004.

Prema istraživanju objavljenom u Meksiku, visok unos jednostavnih ugljikohidrata može povećati rizik za razvoj raka dojke..
Žene koje su konzumirale velike količine ugljikohidrata, šećera i škroba, bile su gotovo dva puta rizičnije na razvoj raka dojke, pokazalo je istraživanje. Prema istraživačima, visok unos šećera i škroba rezultira porastom šećera u krvi, što nadalje rezultira pojačanim lučenjem inzulina. Ovo uzrokuje podjelu stanice i povećanje razine estrogena – oba čimbenika su rizična za razvoj raka dojke.
S druge strane, studija je pokazala da žene čija prehrana obiluje netopivim prehrambenim vlaknimja kojih ima u biljkama, imaju manji rizik aza rak dojke.

Važno je naglasiti da nisu svi ugljikohidrati jednaki. Jednostavni ugljikohidrati (bijeli šećer, primjerice) mogu povećati rizik za veći broj bolesti, dok su složeni ugljikohidrati (povrće, voće, neprerađene žitaruice) osnova pravilne prehrane upravo zbog svojega blagotvornog djelovanja na zdravlje.

Izvor: Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention August 2004;Vol. 13, 1283-1289

Pošalji prijatelju na email

Komentari