Datum objave: 14. 04. 2010.

Prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, koji brzom pretvorbom uzrokuju nagli porast glukoze u krvi, povećava rizik od bolesti srca kod žena. Poznato je da jednostavni ugljikohidrati imaju visoki glikemijski indeks, a hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava koncentraciju triglicerida, te smanjuje koncentraciju „dobrog“ HDL kolesterola što može dovesti do pojave bolesti srca i krvnih žila.

Studija pokazuje kako često konzumiranje ugljikohidratne hrane s visokim glikemijskim indeksom negativno utječe na zdravlje žena, ali ne i muškaraca. Talijanski znanstvenici objašnjavaju kako moguć razlog tome leži u različitom djelovanju spolnih hormona. Muški spolni hormoni usporavaju pretvorbu ugljikohidrata u glukozu, dok ženski estrogeni ubrzavaju taj proces.

Znanstvenici savjetuju ženama da se umjesto savjeta o niskom unosu ukupnih ugljikohidrata u svojoj prehrani pridržavaju savjeta o niskom unosu jednostavnih ugljikohidrata.

Izvor: Archives of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari