Prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, koji brzom pretvorbom uzrokuju nagli porast glukoze u krvi, povećava rizik od bolesti srca kod žena. Poznato je da jednostavni ugljikohidrati imaju visoki glikemijski indeks, a hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava koncentraciju triglicerida, te smanjuje koncentraciju „dobrog“ HDL kolesterola što može dovesti do pojave bolesti srca i krvnih žila.
Studija pokazuje kako često konzumiranje ugljikohidratne hrane s visokim glikemijskim indeksom negativno utječe na zdravlje žena, ali ne i muškaraca. Talijanski znanstvenici objašnjavaju kako moguć razlog tome leži u različitom djelovanju spolnih hormona. Muški spolni hormoni usporavaju pretvorbu ugljikohidrata u glukozu, dok ženski estrogeni ubrzavaju taj proces.
Znanstvenici savjetuju ženama da se umjesto savjeta o niskom unosu ukupnih ugljikohidrata u svojoj prehrani pridržavaju savjeta o niskom unosu jednostavnih ugljikohidrata.
Izvor: Archives of Internal Medicine