Datum objave: 26. 11. 2007.

Australski znanstvenici su pošli od pretpostavke kako su naši preci imali lijep ten jer su se hranili svježom hranom koja nije bila industrijski obrađena.

Dermatolozi su pratili što se događa s aknama mladića koji su se tijekom studije hranili tipično zapadnjački odnosno čija je prehrana uključivala minimalno industrijski obrađenu hranu. I gle čuda! Bubuljice su se povukle samo kod onih koji su jeli mršavo meso, povrće i voće, cjelovite žitarice i manje masne mliječne proizvode.

Objašnjenje je u glikemijskom opterećenju i njegovom utjecaju na razinu inzulina što pak utječe na metabolizam spolnih hormona, a sve zajedno rezultira lošim tenom.

Glikemijsko opterećenje se izračunava tako da se glikemijski indeks množi s količinom ugljikohidrata i što je u prehrani više jednostavnih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom i glikemijsko opterećenje je veće.

Autori ovog istraživanja adolescentima obećavaju rezultate već nakon 12 tjedana. Tih 12 tjedana treba izbjegavati gazirane sokove i slatke i slane grickalice i druge izvore jednostavnih ugljikohidrata i obilno konzumirati svježe voće i povrće i proizvode od cjelovitog žita.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža,

Komentari