Datum objave: 16. 05. 2014.

Dobro je poznato da povećani unos vlakana u prehrani smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, da li povećani unos vlakana pomaže osobama koje su već imale srčani udar?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, znanstvenici su analizirali upitnike o prehrambenim i životnim navikama 4098 ispitanika koji su u prethodnih 9 godina doživjeli srčani udar. Istraživanje je potvrdilo da su osobe s najvećim udjelom prehrambenih vlakana u prehrani imale 25 % manji rizik od smrti nakon srčanog udara u odnosu na one čiji je unos bio najniži.

Kada su stručnjaci sagledali istu priču, ali iz perspektive porijekla vlakana, bilo iz voća, povrća ili žitarica, uočili su da su najpovoljniji učinak na zdravlje srca polučila vlakna iz žitarica. Kao dobar primjer mogu poslužiti cjelovite žitne pahuljice koje se obično konzumiraju za doručak. One su jednostavna i hranjiva alternativa ustaljenoj jutarnjoj rutini temeljenoj primjerice na sendviču ili šalici kave.

Osobama koje su preživjele kardiovaskularni udar vrijedi preporučiti uključivanje prehrambenih vlakana u svakodnevnu prehranu.

Izvor: British Medical Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari