Poznato je da je raznolikost sastava crijevne mikroflore ključna za očuvanje dobrog zdravlja. Naime, mikroflora proizvodi brojne za nas važne molekule, pa uz veću raznolikost dolazi i bolja prilagodljivost organizma.
Međutim, u novom radu objavljenom u časopisu Molecular Metabolism, dvojica američkih stručnjaka naglasila su kako je smanjenje raznolikosti prehrane u posljednjih 50 godina negativno utjecala i na smanjenje raznolikosti crijevne mikroflore. Naglasili su i kako dodatno smanjenje raznovrsnosti izbjegavanjem unosa određenih skupina hrane, kao što to primjerice čine „sljedbenici“ veganske ili paleo-prehrane, može imati dodatan nepovoljan utjecaj.
Hrana koju jedemo zapravo predstavlja podlogu na kojoj se razvija mikroflora u probavnom traktu, stoga ni ne čudi da prehrana igra veliku ulogu kod oblikovanja njenog sastava. Zanimljivo, već nekoliko dana nakon radikalnije promjene prehrane vidljive su i promjene u sastavu crijevne mikroflore.
Zato su autori na kraju rada pozvali stručnjake na daljnje istraživanje ovog područja. Prema njihovom mišljenju, trebalo bi ispitati kako specifični nutrijenti mogu utjecati na mikrobnu raznolikost te kako ona točno utječe na zdravlje. Tako bi se možda otvorile i neke nove terapijske mogućnosti.