Novi izvještaj agencije Mintel navodi da Amerikanci imaju dobru volju, ali ne uspijevaju ostvariti pravilnu i uravnoteženu prehranu.
Izvještaj nabraja i čimbenike koji su najznačajniji za oblikovanje njihovih trenutnih stavova o prehrani: povećanje unosa energije (27 % od 70-ih), sve starija populacija koja ima specifične prehrambene potrebe i navike, sve veći interes roditelja za pravilnom prehranom svoje djece, porast broja oboljelih od kroničnih bolesti koje zahtijevaju promjene u prehrani i briga oko tjelesne mase pa je velik interes za light proizvodima.
Amerikanci trenutno nemaju specifičan način prehrane koji bi bio vrlo popularan, ali većinu zanima hrana koja smanjuje rizik od bolesti srca, karcinoma ili dijabetesa. Potrošačima su očito jasne koristi za zdravlje pravilne prehrane, ali motivi nisu dovoljno jaki da bi se znanje primjenjivalo u svakodnevnom životu. Npr. prosječni potrošač kod odabira između zdravijeg i onog što je dostupnije i jednostavnije za pripremu, gotovo uvijek odabire ovo drugo.