Mirja Zupčić

Datum objave: 05. 08. 2021.

Povišeni kolesterol čimbenik je rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Međutim, poznato je i kako je najveći krivac za povišeni kolesterol, upravo onaj kojeg tijelo samo proizvodi, dok kolesterol kojeg unosimo prehranom, ukupnom kolesterolu u krvi doprinosi u manjoj mjeri. No, to nije uvijek tako.

Prehrambeni kolesterol utječe na razinu ukupnog kolesterola u krvi u značajnoj mjeri kod osoba koje su nositelji gena APOE4.

Na pitanje treba li kod povišenog kolesterola u krvi ograničiti unos namirnica koje su prirodno bogate kolesterolom, sadašnje prehrambene smjernice odgovaraju potvrdno. Međutim, rezultati novog finskog istraživanja govore kako se zdrave osobe ne trebaju bojati unosa kolesterola.

Naime, u istraživanju koje je trajalo više od 21 godinu sudjelovalo je više od 2 tisuće ispitanika. Ispitanici su bili zdravi muškarci dobi između 42 i 60 godina bez prethodno dijagnosticirane bolesti srca i krvnih žila. Od ukupnog broja ispitanika, za njih tisuću je bila dostupna informacija o posjedovanju gena APOE4, a čak jedna trećina bila je nositelj gena odnosno genetski predisponirana za veći utjecaj prehrambenog kolesterola na zdravlje. Tijekom trajanja istraživanja 217 ispitanika je imalo moždani udar.

Rezultati istraživanja nisu pokazali kako prehrambeni kolesterol, kao i unos jaja, imaju utjecaj na rizik od moždanog udara, čak ni kod genetski predisponiranih osoba.

Kod ispitanika s najvišim dnevnim unosom kolesterola, prosječan unos kolesterola iznosio je 520 mg te su ti ispitanici prosječno konzumirali jedno jaje dnevno. U cijelom je istraživanju četvrtina ukupno unesenog kolesterola predstavljao kolesterol iz jaja.

Stoga možemo zaključiti kako jedno jaje dnevno neće povisiti rizik za razvoj moždanog udara kod zdravih osoba. Međutim, s obzirom da još uvijek nije utvrđeno kako navedeni unos kolesterola utječe na osobe s već prisutnom bolesti srca i krvnih žila, za sada bi se trebalo nastaviti pridržavati postojećih smjernica koje savjetuju ograničenje unosa kolesterola i jaja u prehrani.  

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari