Konzumacija zelenog povrća poboljšava imunološku obranu organizma, objavljeno je u časopisu Cell. Naime, kemijski spojevi iz povrća osiguravaju pravilno funkcioniranje intraepitelijalnih limfocita odnosno imunoloških stanica iz crijeva i kože.
Ti protektivni limfociti nalaze se ispod barijere koju čine epitelne stanice koje pokrivaju vanjske i unutarnje tjelesne površine i predstavljaju prvu liniju obrane organizma. Znanstvenici su otkrili da broj limfocita ovisi o količini proteina na površinama stanica koji se zovu aril hidrokarbon receptori (AhR), a koji mogu biti regulirani prehrambenim sastojcima, prvenstveno pronađenim u povrću poput kelja, cvjetače, brokule.
Dokazano je da kod miševa, koji su hranjeni prehranom koja ne sadrži navedeno povrće dolazi do porasta broja patogenih mikroorganizama na površini crijeva, odnosno značajno je smanjena AhR aktivnost i dolazi do gubitka intraepitelijalnih limfocita u crijevu ispitivanih miševa.
Ova otkrića, premda provedena na životinjama, potiču na veću konzumaciju zelenog povrća i njegovih fitonutrijenata kao sastavnog dijela zdrave prehrane.