Datum objave: 19. 10. 2011.

Ukoliko želite iskusiti sve korisne učinke brokule, jedite baš brokulu, a ne nadomjeske koji sadrže funkcionalne sastojke ovog povrća. Naime, fitokemikalije iz brokule i sličnog povrća (glukozinolati) imaju puno manji učinak ako se uzimaju u obliku nadomjestaka.

Za glukozinolate se vjeruje da smanjuju rizik od karcinoma prostate, pluća, dojke i debelog crijeva. Većina suplemenata glukozinolata ne sadrži enzim mirozinazu, a kojeg posjeduje stvarna biljka. Bez tog enzima organizam iskorištava odnosno apsorbira 5 puta manje važnih sastojaka iz brokule i drugog sličnog povrća (cvjetača, kupus, kelj) jer mirozinaza cijepa glukozinolate na dva vrijedna sastojka : sulforafan i erucin. Za sulforafan je dokazano da može poništiti djelovanje karcinogena i aktivirati tumor-supresorske gene.

Dugotrajna termička obrada također snižava razine mirozinaze, pa se preporuča brokulu prokuhati 2 do 3 minute ili je termički obraditi na pari i konzumirati je dok je još lagano hrskava i lijepe zelene boje.

Izvor: Journal of Agriculture and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari