Datum objave: 14. 03. 2017.

Nedavno istraživanje na polju stanične i molekularne proteomike pokazalo je kako redukcija kalorijskog unosa utječe na procese staničnog starenja i očekivanu životnu dob.

Ribosomi, kompleksne molekule zaslužne za proizvodnju proteina, poslužile su kao validni parametar za praćenje procesa starenja. Naime, što je rad ribosoma bio sporiji, slabije je bio izražen efekt starenja. Razlog tome nalazi se u činjenici da smanjenjem brzine rada ribosom ima više vremena za vlastiti popravak, što ga čini funkcionalnijim kroz duže vrijeme.

U istraživanju koje se provodilo na miševima, znanstvenici su podijelili miševe u dvije pokusne skupine. Podjela je izvršena s obzirom na kalorijski unos, budući da je rad ribosoma u snažnoj korelaciji s unosom kalorija. U jednoj skupine miševi su imali na raspolaganju neograničene količine hrane, dok su u drugoj skupini miševi u prosjeku imali 35% niži kalorijski unos. Štoviše, pokazano je da skupina miševa s reduciranim kalorijskim unosom pokazuje gotovo linearno povećanje u očekivanoj životnoj dobi. Dodatno, miševi s nižim unosom kalorija bili su znatno energičniji i manje skloni bolestima.

Usprkos tome što je istraživanje pronašlo povezanost između manjeg kalorijskog unosa i očekivane životne dobi, znanstvenici smatraju da ljudi ne bi trebali tražiti ''eliksir mladosti'' u manjem unosu kalorija. Potrebna su brojna dodatna istraživanja na ljudima, kako bi se manji kalorijski unos sa sigurnošću mogao staviti u margine sigurne ''anti-aging'' strategije.

Izvor: Brigham Young University

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: prehrana, starenje, stariji,

Komentari