Vitaminoteka

Datum objave: 28. 11. 2019.

Novo istraživanje, u kojem je korištena tehnika fotografiranja visoke razlučivosti, pokazuje smanjenu širinu i izraženost bora kod žena u menopauzi koje su jele bademe kao svakodnevni međuobrok.

Bademi, jestivi plod biljke latinskog naziva Prunus dulcis povezani su s mnogim zdravstvenim prednostima jer su prepuni vitamina, minerala, proteina i vlakana.

Dermatolozi sa Sveučilišta California-Davis u istraživanje su uključili 28 zdravih žena u postmenopauzi s tipom kože koja je sklona opeklinama. Prva skupina konzumirala je oko 60 g badema dnevno, dok je druga konzumirala oko 60 g grickalica koje ne uključuju orašasto voće. Procjena stanja kože provedena je na početku ispitivanja te nakon 4, 8, 12 i 16 tjedana. Pri svakom posjetu, bore na licu procjenjivale su se fotografiranjem lica tehnikom visoke razlučivosti te validiranom metodom trodimenzionalnog modeliranja i mjerenja lica.

Kamere visoke razlučivosti omogućuju trodimenzionalnu rekonstrukciju bilo kojih bora te se one potom mogu identificirati prema ključnim karakteristikama širine i izraženosti. Stupanj izraženosti izračunava se pomoću dubine i duljine bora, objašnjavaju dermatolozi koji su sudjelovali u provedbi studije. Barijerna svojstva kože ispitana su mjerenjem stvaranja sebuma kojeg luče lojne žlijezde i transepidermalnim gubitkom vode. Ispitivanjem barijernih svojstava kože procjenjuje se snaga barijere kože te koliko dobro ona štiti kožu od gubitka vlage i od štetnih čimbenika okoliša. Borama na licu mjerila se dubina te izraženost.

Nakon 16 tjedana, širina bora smanjila se za 10%, a izraženost bora za 9%. Nije bilo značajnih promjena u barijernim svojstvima kože među skupinama.

Bademi su bogat izvor antioksidansa, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa. On je uzrok oštećenja molekula u stanicama te pridonosi upalnim procesima i procesu starenja. Stoga je vrijedno napomenuti kako navedeni učinci možda nisu svojstveni isključivo bademima – mogu se pripisati djelovanju vitamina E, masnih kiselina i polifenola. Studija je ograničena veličinom i raznolikosti obuhvaćene populacije, međutim trenutno je u tijeku opsežnija studija te su također planirane i buduće studije koje bi obuhvatile još veću populaciju.

Rezultati ovog ispitivanja ukazuju kako konzumacija badema na dnevnoj bazi može igrati ulogu u smanjenju izraženosti bora kod žena u menopauzi, te se predlažu daljnje studije s proširenim populacijskim skupinama i dodatna procjena znakova starenja kože. Hrana kao sredstvo promicanja zdravlja kože, odnosno ideja da „zdravlje dolazi iznutra“, sve je zanimljivija onima koji traže načine zdravog starenja, ističu liječnici. To je ujedno i sve veće područje znanstvenih istraživanja. Bademi su bogat izvor vitamina E, koji je antioksidans, a također sadrže esencijalne masne kiseline i polifenole. Pametan su izbor za kvalitetan međuobrok, a kao što je vidljivo u ovoj studiji, bademi su obećavajuća namirnica koju treba uključiti u prehranu za zdravo starenje, posebno za žene u menopauzi.

Izvor: Phytotherapy Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bademi, bore, menopauza, Zdravlje žene,

Komentari