Vitaminoteka

Datum objave: 06. 12. 2019.

Obitelji s više djece imaju tendenciju donošenja zdravijih izbora u prehrani u odnosu na obitelji s jednim djetetom.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior otkrila je kako obitelji s jednim djetetom imaju manje zdrave prehrambene navike, izbore pića te je njihov rezultat Healthy Eating Index-a iz 2010. godine niži od ostalih u čak 3 od 12 izmjerenih kategorija. Također su imali značajno niže ukupne rezultate mjerene tijekom radnog dana, vikenda i u prosjeku, što ukazuje na postojanje individualnih i zajedničkih razlika u obrascima prehrane između skupina.

Nutricionisti moraju uzeti u obzir utjecaj obitelji te braće i sestara kako bi osigurali odgovarajuću i prilagođenu edukaciju o prehrani za obitelji s malom djecom, navode znanstvenici. Podatke su bilježile majke putem dnevnika prehrane tijekom tri dana, od kojih su dva bila radna dana te jedan dan vikenda. Učitelji su vodili zapisnike o hrani koju su djeca konzumirala dok su boravila u školi. Majke su također ispunile upitnik vezan uz prehranu u obitelji i tjelesnu aktivnost kako bi se procijenili tipični obrasci prehrane, poput izbora hrane i pića.

Istraživači su zapazili kako je veća vjerojatnost da će pretile biti i majke s jednim djetetom. Indeks tjelesne mase (ITM) kod majki imao je mnogo jaču povezanost s percentilom  ITM kod djece i percentilom opsega struka u odnosu na povezanost s brojem djece. ITM majke nije imao značajan doprinos  cjelokupnom obrascu prehrane, ali je utjecao na unos „praznih“ kalorija.

Studija je proučavala samo majke i djecu te se nije moglo govoriti o utjecaju očevog načina prehrane, međutim rezultati su bili neovisni o bračnom statusu. Također je otkriveno da vrijeme provedeno u školi i vrtiću nije povezano s obrascima prehrane djece. To ukazuje na razliku unutar kućanstava, uključujući i razliku u tome koliko često obitelj objeduje gledajući televiziju, što je rezultat obiteljske prehrambene prakse, te konzumaciju slatkih pića, u čemu su postojale razlike između skupina u studiji.

Zdraviji obrasci prehrane uglavnom su posljedica promjena na razini kućanstva, a ne posljedica izlaganja vršnjacima, jer je izloženost vršnjacima prisutna i u vrtiću i školi, ističu znanstvenici. Nastavljaju se istraživanja na ovu temu, posebice proučavajući dinamiku kućanstva i obitelji te kako one utječu na prehrambene navike djeteta, tjelesnu aktivnost, san i ostale čimbenike koji pridonose pretilosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, jedinci, pretilost,

Komentari